lauantai 15. marraskuuta 2014

DIMI-rivit


C-kasettikirjastoni on niin suppea, ettei mistään kokoelmasta voi edes puhua. Joitakin harvinaisuuksia laatikoihin on kuitenkin kertynyt, kuten Tipi ja Sylvester Stallonen Operaatio turnipsi, kansantaiteilija Andreas Alarieston tuotantoa esittelevä Taulu ja laulu I sekä Potilasklubi ITUn hengellisen piirin julkaisema Hengellisiä ituja. Täytyy myös mainita alla oleva eksoottisen nostalginen lastenlaulukasetti. Musiikin tenhovoima liitää kulttuuri- ja kielimuurien yli, mutta edes artistin nimeä en ole onnistunut selvittämään. Ehkä joku arabiantaitoinen lukija osaa auttaa?Tällä viikolla sain painavan syyn palata tutkailemaan c-kasettiformaattia. Posti toi yllättävän ja ällistyttävän lahjoituksen Jussi Lehtisalolta ja Ektro Recordsilta. Sattumoisin olin juuri edellisenä iltana katsellut netistä Rättö ja Lehtisalo -duon videoita ja keikkataltiointeja. Sama ääniuniversumi laajeni vielä parilla arvokkaalla lisätunnilla, kun kuuntelin oheiset Ruton Musicin julkaisemat kasetit.

Erkki Kurenniemi: Dry ´73-9-8 CS (REISSUE)Harry Salmenniemi: Kivirivit CS

Visionäärinero Erkki Kurenniemi on saanut viime aikoina ilahduttavasti näkyvyyttä. Noin vuosi sitten Kiasmassa avattiin hänen elämäntyötään esittelevä retrospektiivi. Videotaiteilija Mika Taanilan samanaikainen näyttely eli symbioottisessa suhteessa Kurenniemen koneiden, muistikirjojen ja maalausten kanssa. Perimmäisessä huoneessa nähtiin myös Taanilan upea dokumenttielokuva Kurenniemestä, Tulevaisuus ei ole entisensä (2002). Nyt Taanila on julkaissut perustamansa Ruton Music -kasettimerkin suojissa uudelleen Kurenniemen puolituntisen ääniteoksen Dry '73-9-8 vuodelta 1973.

Kurenniemi loi esityksen rakentamallaan DIMI-T-"enkefalofonilla". Laite muunsi käyttäjänsä aivosähköisen toiminnan musiikiksi siirtämällä signaalit muokattuina ja 500 000 -kertaisesti vahvistettuina oskillaattorille. Parhaat tulokset saatiin, kun koehenkilö oli kevyessä unessa tai mahdollisimman rentoutunut.

Tärkeintä Kurenniemen DIMI-T-hankkeessa lienee konsepti. Epäilen, ettei Dry '73-9-8 sinänsä kuulostanut 1970-luvun alkupuolellakaan mullistavan uudelta, sillä oskillaattoreita oli ehditty vinguttaa jo useita vuosikymmeniä esimerkiksi tieteiselokuvien ääniraidoilla. Aivojen alfarytmien käyttäminen musiikkisoittimen ohjaussignaalina oli kuitenkin hieno keksintö. Vielä tänäkin päivänä tuntuu hämmentävältä ja merkittävältä saada tietää, miltä ajattelu ja uni kuulostavat.

Siinä missä Dry '73-9-8 herättää ihailua ennen kaikkea käsitteellisellä tasolla, toinen vastaanottamani lahja tarjoaa monin verroin nautinnollisemman kuunteluelämyksen. Ruton Music on tuottanut Harry Salmenniemen runoteoksesta Kivirivit kasettimuotoisen äänikirjan. Lausujaksi on rekrytoitu alan rautainen ammattilainen, Google Robot.

Puhesyntetisaattorin seesteinen ja tasaisen varma suoritus virittää Salmeniemen tekstit uudelle värähtelytasolle. Rytmitykseltään lausuntatapa on hyvin lähellä perinteistä "tämän runon haluaisin kuulla" -tyyliä. Toisaalta robotin puheessa erottuu vahva skandinaavinen aksentti. Myös luovia taiteellisia vapauksia otetaan: esimerkiksi tekstin sana "hän" muuntuu ääninauhalla muotoon "hehtaari än".

Molemmista äänitteistä on otettu pieni numeroitu painos, joten ostajan kannattaa pitää kiirettä. Kuten Erkki Kurenniemi voisi sanoa, nopeat elävät.           

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti