torstai 22. toukokuuta 2014

Eurovaalit lähestyvät


Uutisten mukaan kansalaisten ennakkoäänestysinto oli suunnilleen yhtä vaisua kuin edellisissä Europarlamenttivaaleissa, vaikka tällä kertaa äänestyspäiviä oli tarjolla yksi enemmän. Toivottavasti liikenne uurnilla vilkastuu varsinaisena vaalipäivänä ensi pyhänä.

Se Euroopan parlamentissa kuultu väite, että nämä olisivat kaikkien aikojen merkittävimmät eurovaalit, ei välttämättä ole pelkkää kampanjaretoriikkaa. Samalla kun Ukrainan huolestuttavat tapahtumat ovat luonnollisesti vallanneet suurimman osan lehtien palstatilasta, Euroopan monisyisessä velkakriisissä on jääty yhä odottamaan ratkaisevia talouspoliittisia siirtoja.

Onkin mahdollista, että Europarlamenttivaaleista kehkeytyy aito linjavaali, jossa punnitaan kahden vastakkaisen ekonomisen suuntauksen voimasuhteet: yhtäällä vakiintunutta talouskuria ajanut parlamentaarinen blokki, toisaalla elvytyspolitiikan kannattajat. Arvaamattoman lisänsä asetelmaan tuovat jatkuvasti voimistuneet eurokriittiset ryhmittymät. Nähtäväksi jää, miten eri maiden protestiliikkeet kykenevät yhdistämään rivinsä yhteisen separatistisen agendan taakse.

Valmistautuessamme viikonlopun jännitysnäytelmään voisi olla hauskaa purkaa paineita leikkimielisen vedonlyönnin merkeissä. Moni media on jo julkaissut listoja vaalien ennakkosuosikeista. Siksi voittajan veikkaus olisi tuskin kovin kiinnostavaa.

Mutta ketkä Suomen ehdokkaat jäävät hännille? Julistan täten blogini lukijoiden kesken vedonlyönnin eurovaalien paarialuokasta. Kerro blogin kommenttilaatikossa, kenen suomalaisehdokkaan uskot saavan vähiten ääniä eurovaaleissa. Kisan voittaa se kommentoija, jonka suosikille kertyy pienin äänisaalis.

Löydät ehdokaslistan täältä. Panen oman pelimerkkini ehdokkaalle numero 130.      

21 kommenttia:

 1. Veikkaan numeroa 53. Luulen niiden, joilla on jännittävämpi nimi, pärjäävän paremmin.

  Joku voi tosin nyt tehdä ilkivaltaa ja äänestää tässä kisassa nostettuja ehdokkaita :(

  VastaaPoista
 2. Viisas valinta, Erika! Jännitys tiivistyy.

  Ajattelin aivan samaa kuin sinä laatiessani tätä merkintää: koska ANE on keskeinen toimija maamme mediakentässä, kirjoitukseni saattavat vaikuttaa merkittävästikin kansalaisten äänestyskäyttäytymiseen. Valta tuo vastuuta. Toisaalta olisi myös ilahduttavaa, jos viihteellinen vedonlyöntikilpailuni innostaisi lukijoita vaaliuurnille.

  VastaaPoista
 3. Vastaan numeron 41. Numerolla 33 on ainakin liian seksikäs nimi tähän kilpaan.

  VastaaPoista
 4. Varteenotettava ehdokas tämäkin. Kiitos kaimalleni osallistumisesta veikkaukseen!

  Tajusin muuten juuri, että vaalien häviäjälle ei taida olla vakiintunutta nimitystä suomenkielessä. Äänestyksen "ennakkosuosikin" vastakohdaksi ehdotan uudissanaa "ennakkojumbokki." Vastaavasti "ääniharavan" vastakohta voisi olla "äänikarkotin". Kenties lukijat keksivät parempia ehdotuksia?

  VastaaPoista
 5. Minun kilpahevoseni on ehdokas numero 106.

  Mukava kilpailu Jaakko! Onnea kanssakilpailijoille, epätoivoisin ehdokas voittakoon!  VastaaPoista
 6. Löysitpä erittäin lupaavan ennakkojumbokin, Harry! Vaikka eihän tämä sinänsä ole mikään ihme: valtiotieteen maisterilta sopii odottaakin terävää pelisilmää tällaisessa kisassa.

  VastaaPoista
 7. Saapa nähdä miten kisassa käy. Olisi kyllä makeata voittaa kilpailu, se olisi ensimmäinen kerta elämässäni. Toivottavasti jaat palkinnoksi syötäviä pikkuhousuja, Juurikin "lakupikkikset" mielessäni jaksoin "plärätä" koko ehdokaslistan läpi.

  VastaaPoista
 8. Eurovaalien hengessä kisan voittaja saa epämääräisellä tahnamaisella aineella täytetyn Vuokko ja Paavo -mukin.

  VastaaPoista
 9. Kuulostaa tämäkin hyvältä. Oikeastaan minulle on sama, mikä lahja on, kunhan se sisältää gelatiinia. Toivottavasti liivatetta on mukin pohjalla.

  Nämä on tarkemmin ajatellen ihan erilaiset vaalit. Ehdollahan ovat mm. suuhunsa oksentava nuorimies, vantaalainen nainen jolle ei oikein vielä ole selvillä oikeiston ja vasemmiston ero, Köyhien ystävät ry:n vapaamuurarien salaliitosta vihjaileva mummeli, Itsenäisyyspuoleen trolliänkyrä ja moni muu uusi kansansuosikki. YLE:n minitentit tekivät näistä vaaleista meemivaalin, mikä on erittäin mielenkiintoista. Ainakin minä olen (joka ikinen päivä ja yö) miettinyt, kumpi kiinnostaa kansaa enemmän, oksennuksen nielaiseminen vai vapaamuurarien salaliitto. Nyt se viimein saadaan tietää.

  VastaaPoista
 10. Huipputarkkaa analyysia VTM Salmenniemeltä! Toivottavasti jokin media on tajunnut kutsua sinut kommentaattoriksi huomisiin vaalivalvojaisiin.

  Käsillä on toden totta värikäs ja kutkuttava meemivaali. Minun veikkauskilvassani sen sijaan kisataan nimettömyydestä ja näkymättömyydestä, joten sitä voisi kutsua antimeemivaaliksi.

  Katsoin muuten Timo Hellmanin haastattelun sensuroimattomana vasta äsken, sopivasti ennen lounasta. Minitentistä mieleen iskostuneet kuvat tekivät arkisesta ateriointihetkestä jännitysnäytelmän (jolla sentään oli onnellinen loppu).

  Hellmanin sankarillinen selviytyminen kiperästä tilanteesta teki minuun silti syvän vaikutuksen. Hän ilmensi tentin lopussa samaa peräänantamatonta sisua kuin urheiluheeroksemme Lasse Viren ja Valentin Kononen. Ellen olisi jo kiirehtinyt äänestämään ennakkoon, Hellman olisi saanut minusta kannattajan.

  VastaaPoista
 11. Ikävä kyllä joudun jälleen kommentoimaan vaaleja yksin Jyväskylän Lounaispuistossa. Täytyy odottaa kärsivällisesti, että minut löydetään. Jos ANE voi tehdä jotakin hyväkseni, tiedä että olen avusta kiitollinen.

  Olet oikeassa Hellmanin sisusta. Jopa tulee mieleen, eikö videosta kannattaisi tehdä laadukas kansainvälinen versio. Tässä olisi nyt harvinainen mahdollisuus oksentaa ja nielaista Suomi maailmankartalle. Samaan videoon voisi laittaa myös Lassen ja Valentinin parhaat hetket.

  Trooppista vaalipäivää, huomenna nähdään kenen mopo keulii vähiten!

  VastaaPoista
 12. Ellei sinulla ole tiedossa muita vaalifoorumeja näkemyksillesi, sovitaan että suollat koko huomisillan reaaliaikaisia kommentteja tähän laatikkoon.

  VastaaPoista
 13. Valitettavasti minun täytyy viettää huomenna puistossa koko päivä, en siis ole netin ääressä. Mutta seuraavat Euroviisut voisin selostaa täällä laatikossa.

  Näihin kuviin, näihin tunnelmiin!

  VastaaPoista
 14. Vaalirumba on ohi ja kaikki äänet laskettu. Suomi on saanut uuden edustajiston Euroopan parlamenttiin.

  Äänestyksen häntäpään osalta tulokset ovat monin tavoin yllättäviä. Meemiehdokkaista vain Eila Aarnos keräsi komean saaliin. Pienimmän henkilökohtaisen äänimäärän sai Itsenäisyyspuolueen Saku Mättö, joka kuitenkin veti kunnianhimoisen kampanjan vaalisivustoineen jne.

  Vedonlyöntituloksemmekin hämmentää: huomaan, että veikatuista rautaisista ennakkojumbokeista minun ehdotukseni voitti.

  130 Raimo Leipävuori 161
  41 Iida Ylönen 209
  106 Elina Ahoinpelto 220
  53 Pekka Mustonen 255

  Joudun siis Spede Pasasen tapaan julistamaan itseni voittajaksi omassa spelissäni.

  Kiitos kaikille veikkaukseen osallistuneille!

  VastaaPoista
 15. Onneksi olkoon, Jaakko!

  Tajusin liian myöhään, että laitoin oman ääneni (tässä kisassa) synnyinkaupunkini ehdokkaalle eli tapahtui ainoastaan oikeus, kun hävisin kisan.

  VastaaPoista
 16. Varsinaisen äänestyksen tapaan myös tässä kisassa kotiinpäinveto oli ehdottomasti luonnollista ja hyväksyttävää. Ja koska "pekkarointisi", Erika, tapahtui tiedostamatta, en näe tässä senkään vertaa aihetta itsesyytöksiin.

  VastaaPoista
 17. Onnea Jaakko! Riskisi palkittiin! Enpä olisi uskonut, että mies nimeltä Leipävuori jää äänestäjiltä huomaamatta - suurin osa äänestäjistä on käsittääkseni leivän ystäviä, mutta varmaankin juuri Sinivalkoisen Rintaman kannattajissa on paljon karppaajia.

  Häkellyttävää että osasit ottaa tämän huomioon. Puristan kättäsi ansaitun voiton kunniaksi.

  VastaaPoista
 18. Kiitos onnitteluista, osallistumisaktiivisuudesta ja tiukasta analyysista, Harry!

  Karppausbuumi vaikutti epäilemättä ennakkojumbokkini sijoitukseen. Toisaalta oletan, että vanhempi äänestäjäkunta muistaa Suomen elinkeinoelämän isoimman ongelman 60-luvulla, ns. voivuoren. Ajattelin, että ehdokkaan nimi voisi tuottaa kansalaisissa myös viljatuotteiden liikatuotantoon liittyviä kielteisiä mielikuvia.

  VastaaPoista
 19. http://1.bp.blogspot.com/-swf8IXh8IYY/U16Md4uJAOI/AAAAAAAAB2c/q59y9tyaoqs/s1600/eu+2014.jpg

  VastaaPoista
 20. Komentaja Aalto oli epätodennäköinen ennakkojumbokki: kaikki veikkaukseen osallistuneet varmasti tiedostivat hänen hypnoottismagneettisten kykyjensä räjähtävän potentiaalin. Syystä tai toisesta hänen äänisaaliinsa kuitenkin jäi vaatimattomaksi. Samanlaisen pettymyksen hypnoottismagneettinen katse tuotti jo 80-luvulla epäonnistuneen lentokonekaappauksen yhteydessä.

  VastaaPoista
 21. Teidät on haastettu! Ks. lisäohjeet blogistani.

  VastaaPoista