maanantai 16. joulukuuta 2013

Jaakon kaunein kirja 2013


Mark Parland: Taistelijana Supon varjossa
v. 2000-2013 (omakustanne)

En usko hätiköiväni, kun julkistan tämänvuotisen kirjataidesuosikkini jo nyt. (Uusille lukijoille tiedoksi, että postaus on jatkoa tälle kauneimmat kirjat -kampanjalleni.) Olisi yllätys, jos yllä olevalle kannelle ilmaantuisi varteenotettavia haastajia vielä loppuvuoden aikana.

Toimittaja-kirjailija Mark Parlandin Supo-aiheisen omaelämäkertateoksen toisessa osassa Taistelijana Supon varjossa 2000-2013 kansitaiteellinen ratkaisu jatkaa luontevasti tekijän aiemmasta tuotannosta tuttua korutonta passikuvaestetiikkaa. Ensimmäisen Suojelupoliisia käsittelevän kirjansa Taistelijana Supon varjossa 1979-2000 lisäksi Parlandin Supo-korpukseen voidaan lukea ainakin VHS-kasetit Elämäni Supon varjossa vv. 1986-1997 (1997) ja Elämäni Supon varjossa 2 vv.1997-1999 (1999). Näissä kaikissa tekijä poseeraa naama peruslukemilla, katse ja rintamasuunta sotilaallisesti kameraan.

  


Kansien henkilötutkielmia vertailemalla voi nähdä eletyn elämän jättäneen jälkensä toisinajattelijan kasvoihin. Teosten sisältöön tutustuessa vaikutelma vahvistuu vielä riipaisevammin.

Aiemmassa Supo-tuotannossaan Parland esiintyy veijarimaisena trickster-hahmona. Vaikka teosten aihe on vakava, lukija/katsoja huvittuu seuratessaan Parlandin kissa ja hiiri-leikkiä Suojelupoliisin organisaatiota vastaan. Supon poliisit ja urkkijat näyttäytyvät ammattitaidottomina pelleinä, joiden kustannuksella Parland viekkaasti pilailee.

Tämänvuotisessa tilannepäivityksessä komedia on kääntynyt puhdasveriseksi tragediaksi. Kiusaajat vaikuttavat saaneen Parlandista yliotteen. Mies, joka ennen kertoi hykerryttävistä Supo-kommelluksistaan pilke silmäkulmassa, on tipotiessään. Järkytyn lukiessani seuraavanlaisia rivejä:

Kerran nukkuessani äitini kuvataiteilija Camilla Kivilahti-Parlandin vieressä heräsin aamulla ja huomasin veripisaran terskassani. Näin oli siis armeijan sisäinen turvallisuuspalvelu tehnyt minusta impotentin neulalla. Myöhemmin heidän miehet olivat ympärilläni niin etten nähnyt heitä mutta kosketuksista ymmärsin että heitä oli ja välillä yritin veitsellä osua heihin siinä kuitenkaan onnistumatta. Kerran istuessani keittiössä näkymätön iso trooppinen hämähäkki käveli jalkani yli. Kaksi kertaa näkymättömät skorpionit hännillään viilsivät varpaisiini varoitukseksi kun kävelin olohuoneen poikki. Myös näkymättömät hämähäkit jotka sylkivät happoa jalkoihini olivat kiusanani. Pihalla ollessani välillä armeijan sisäisen turvan helikopterit kaasivat ylleni pahanhajuista kaasua. (Mark Parland 2013, Taistelijana Supon varjossa v. 2000-2013. Omakustanne. S. 40-41.)   
   


7 kommenttia:

 1. Onnea Markille tiellä jota hän ei kenties valinnut aivan itse. Hyvä kirjavalinta sinulta, Jaakko!

  VastaaPoista
 2. NO NYT! Seuraavan vuoden valintakriteereistä voi tulla kovat, että pääsee samalle tasolle.

  VastaaPoista
 3. Jep, elämme kirjankansitaiteen kultakautta. Voi hyvinkin olla, että lakipiste tuli tänä vuonna vastaan.

  VastaaPoista
 4. Niin kaunista, että ihan hiljaiseksi vetää.

  VastaaPoista
 5. Jaakko, onnea ja menestystä alkaneelle vuodelle! Ja jos kaikki menee näin nappiin kuin blogin ilmeen päivittäminen, niin voittokululle ei näy muuta loppua kuin seuraavan kerran vaihtuva vuosi...

  VastaaPoista
 6. Kiitos, Vesa, ja samanlaista onnen kukoistusta myös vaalimillesi versoille! Uuden otsikkokuvan otin joululahjaksi saamastani kirjasta "Magic 1400-1950s" (toim. Noel Daniel, Taschen 2009). Ehkä näpistyksestä pitää merkitä vielä copyright-maininta jonnekin.

  VastaaPoista