maanantai 17. joulukuuta 2012

Maria ja Clara


Toivotan kaikille blogini lukijoille sävelten siivin rauhallista joulunaikaa:
Clara Rockmoren suuruus rakentuu vähintään kolmesta erillisestä kerroksesta. Hän on kertonut kiintyneensä thereminiin ja ryhtyneensä harjoittelemaan sen soittoa ennen kaikkea visuaalisen vaikutelman takia. Muusikko ei koske instrumenttiin, liikuttaa käsiään ilmassa kuin mysteeriuskonnon papitar. Vanhoista tieteiselokuvista tuttu ääni tuntuu yhdistyvän jonkin muinaisen rituaalin elekieleen. Liikkuvaa hypnoottista kuvaa tässä.

Rockmoren virtuositeetti perustuu Pietarin konservatoriossa lapsena hankittuun konserttiviulistin koulutukseen. Teini-iässä hän joutui luopumaan viulunsoitosta nivelvaivojen takia. Uuden uran avasi aineeton ja eteerinen theremin, joka ei rasita muusikon luustoa yhtä paljon kuin jousisoitin. Ilmiömäisiä theremin-taitureita on ilmaantunut maailmaan Rockmoren jälkeenkin, mutta hän oli lajin kantaäiti.

Theremin on erittäin vaikea instrumentti. Äänet pitää hapuilla ilmasta, vailla käsinkosketeltavan otelaudan tukiasemia. Tämän Rockmore hallitsi täydellisesti. Puhtaammin ja kauniimmin thereminiä ei voisi soittaa. Kuitenkaan instrumentti ei ole saavuttanut laajojen kansanjoukkojen suosiota. Tyypillinen länsimaiseen musiikkikulttuuriin kasvanut kuulija on tottunut pitämään kauniina esimerkiksi perinteisten jousisoitinten ääntä. Vaikka thereminiä käsittelisi Rockmoren tavoin virheettömästi, suuren yleisön korviin se kuulostaa painostavalta ulinalta. Sama pätee thereminin akustiseen vastineeseen eli sahaan, jonka ympärille on kehkeytynyt maailmalla samanlainen intohimoinen mutta hyvin pieni harrastajajoukko.

Musiikkimaultaan Rockmore oli eksentrinen konservatiivi. Toisin kuin useimmat muut Edgar Varèsen tapaiset elektronisen musiikin pioneerit, hän ei innostunut avantgarde-kokeiluista. Hänen ohjelmistonsa koostui klassikoista ja ikivihreistä musikaalisävelmistä, joiden tulkintoja hänen siskonsa Nadja Reisenberg yleensä säesti pianolla. Merkillistä jääräpäisyyttä Rockmore joka tapauksessa osoitti omistamalla elämänsä suuren yleisön vieroksumalle instrumentille. Pitämällä kiinni perinteikkäästä ohjelmistosta hän ajoi itsensä marginaaliin myös avantgardistien silmissä.

Kertauksen vuoksi Clara Rockmoren rakennuspalikat pähkinänkuoressa: 1) hypnoottinen audiovisuaalinen vaikutelma, 2) epänormaali taituruus epänormaalilla alalla ja 3) uhkarohkea asettuminen yhtä aikaa sekä totunnaisia että kokeellisia esteettisiä standardeja vastaan. Yhdistelmä tekee Rockmoresta yhden 1900-luvun musiikin suurimmista sankareista.   

12 kommenttia:

  1. Aika hauska tuo eterofonin ja Ave Marian yhdistelmä - itse kuuntelin juuri saman Pavarottin fyysisesti resonoiman äänen välittämänä, jouluisissa tunnelmissa siis, naisfiguurit jyrää!

    VastaaPoista
  2. Hauskaa jolun aikaa sinnekin ja kaikille!

    PS: vissin kontroverssi "kritiikkini" Neuromaanista on "nähnyt päivän valon" Kirjain-läpyskässä. Olen hyvin onnellinen. Toivon tutustumista myös siltä kirjailijan "puolelta". Kiitän levy-yhtiötäni, yhteistyökumppaneitani, Jumalaa, isää, äitiä, läheisiä, vaimoa, kissaa, rahoittajiani ja Toivo Sukariani. Kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arviosta on jo kantautunut korviini tonttujen ynnä muiden media-agenttien innostunutta kuiskuttelua. Tutustun uuteen Kirjaimeen/KirjaINeen lähitulevaisuudessa.

      Poista
  3. Vau!
    Olipa mainio joulutervehdys.
    Huh!
    Ehä mie ees tienny, että tuollaisia soittajia on ees olemassa.
    Ja kaiken lisäksi mikä soitin ja ääni.
    Juuri niin, tällä kerralla en kerro herra Tipi af Haarla-Birdiltä lainaamamme kerrassaan mainion botskimme s/y Saltoluoktan seikkailuista, joka on tuolla Paskaluodon ja Rapasaaren välimailla - siis vedessä eikä maissa - jäissä ja joka vuotaa ja toivomme saavamme musiikkiesityksen makuisen pilssipumpun sinne töihin, jota pumppua voisi ohjata täältä lämpimästä käsin käsiä heilutellen erittäin hypnoottisesti ja kiikarilla katsellen voisi nähdä kuinka pilssi tyhjenee erinomaisen musiikin säestyksellä.
    Joten toivotan paluuviestinä sinne ensi vuodeksi onnea siihen, että Te (ja salaa toivon samaa onnea itsellekin)pääsisitte margininaaliin myös avantgardistien silmissä.

    Rauhaisaa Joulua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos & kaikkea samaa Teille ja aluksenne miehistölle.

      Valitettavasti lahjojen puute estänee ikiajoiksi pääsyni marginaalin marginaaliin. Löytäähän vain aniharva yksilö elämänsä aikana reittiä niille territorioille, joilla Clara Rockmore liikkuu. Toimivin tapa olisi ehkä pyrkiä miellyttämään yhtä aikaa mahdollisimman monia kuluttajaryhmiä, kuten esimerkiksi Antti Arnkil tässä sukupolvien kuilua umpeen kurovassa lyhytproosafragmentissaan:

      http://arnkil.blogspot.fi/2012/09/rehellista-suomalaista-scifia.html

      Enpä siis minäkään ole vielä kokonaan kuopannut näitä haaveita. Olisi suurenmoista, jos voisin julkaista 80-vuotiaana poliittiset muistelmani otsikolla "Sillanrakentajasta väliinputoajaksi".

      Poista
    2. "Muurinmurtajasta sillanrakentajaksi, sillanrakentajasta väliinputoajaksi"

      Poista
  4. Väliinputoajasta ojankaivajaksi (Konnunsuolle tai Saramäkeen).

    VastaaPoista
  5. Saramäeltä Arkadianmäelle ja takaisin. Poliittinen elämäkerta.

    Kaksinkertainen elinkautinen - Niuvanniemeltä Tamminiemeen eli kakusta kakkuun (eikä sisällä ollut Jenniä, pelkkä kuivattu korppoolainen Haukio, v**********a).

    VastaaPoista
  6. Minullakin intuitio sanoo, että anonyymissa verkossa poliittisia terroriaikeita hautoneen nimimerkki "Väinämöisen" jäljet johtavat joko presidentin kansliaan tai "6 v.:n cooliaisuuden" tekijätiimiin.

    VastaaPoista
  7. Myös ekoterroristien Finlandija-solun aktivoitumista talvella 2012 pitäisin yhtenä mahdollisuutena, sillä miten muuten Kurren, Makin & kumppanin tuotosta voi pitää soveltuvana niinistöläiseen aatemaailmaan. Haasteellinen proggis olisi selvittää nämä kytkennät. Mitä tulee rva Haukioon, niin Porin alamaailman välienselvittelyt, ns. Tahkoluodon kapina, voi olla liittyneenä mukaan myös. Lueskelin eilen Jackie Kennedy Onassiksen salaista päiväkirjaa "Avioliitosta salaliittoon", jossa jo siellä viitataan näihin talven 2012 keisseihin!

    VastaaPoista
  8. Muistettakoon myös koplan toistaiseksi rumin manööveri, mmaamme johtavan Kennedy-tutkijan "neutralointi" lokakuussa 2011.

    VastaaPoista
  9. Sitä ei voi olla unohtamatta.

    BTWPS: panin salaisen postin kautta tulemaan Olavi Paavolaisen salaisen muistelmateoksen "Anus Ruskeasilmä - Minä, Malaparte, Tawaststjerna, Holma & Co. doggystylenä Lokissa silloin kun erillissodittiin eli yhdessä ja erikseen mutta ajopuuna eniveis". Vähän lääh-lääh toi nimi, mutta niin on sisältökin.

    VastaaPoista